FREEBSD 10.0 Kurulumu ve Yapılandırması [VİDEOLU RESİMLİ ANLATIM]

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 77

Admin

Metin2Lobby
Yönetici
Founder
Ticaret : 1 / 0 / 0
Bildiğiniz gibi bir müddet önce FreeBSD'nin 10.0 sürümü duyuruldu ve bu sürümde, gcc yerine clang'ın gelmesi, bind DNS'in unbound ile değiştirilmesi, ZFS'de ve sanallaştırma'da bir takım yenilikler ve iyileştirmelerin yapılması ve paket yönetimi için kullanılan pkg_* uygulamalarının yerini "pkg"'nin alması -ki pkg ile ilgili ayrı bir blog post da yayınlayacağız.- gibi bir takım köklü sayılabilecek değişiklikler oldu. Bu nedenden ötürü bu yazıda FreeBSD 10.0 kurulumunun nasıl yapıldığı, temel yapılandırma işlemlerinin neler olduğu gibi konularına değinen bir blog post yayınlamak istedik. Aşağıda detayları bulabilirsiniz.[h=1]Kurulum İşlemleri[/h]Öncelikli olarak son sürüm FreeBSD'ye ait ISO dosyasını adresinden download edip bir CD'ye yazmanız ve sunucunuzu bu medya üzerinden boot etmeniz gerekiyor. Herhangi bir sanallaştırma kullanıyorsanız da sanal sunucunuzu doğrudan bu ISO dosyası üzerinden başlatabilirsiniz. Ben 64 bit bir sanal sunucu kullandığım için FreeBSD-10.0-RELEASE-amd64-disc1.iso dosyasını download ediyorum. Bu dosya bir CD'ye sığabilen minimal olarak FreeBSD kurmanıza olanak sağlayan bir kurulum medyasıdır. Sunucuyu ilgili medya üzerinden başlattığınız zaman açılış seçeneklerini listeleyen aşağıdaki ekran ile karşılaşıyorsunuz:
FreeBSD-BootMenu.png
[/CENTER]Bu ekranda "1"'e basıp devam ediyoruz ve sistemi multi user mode'da açıyoruz. Bu aşamadan sonra ise kurulum mu yapacağımızı yoksa live olarak mı çalıştıracağımızı soran aşağıdaki ekran geliyor:
FreeBSD-Install01.png
Biz kurulum yapacağımız için burada "Install" seçeneği üzerinden devam ediyoruz ve bir sonraki aşama olarak klavye dilini seçmemizi isteyen aşağıdaki ekran geliyor:
FreeBSD-Language.png
Bu bölümde listeden "Turkish ISO-8859-9" seçeneğine gelip Enter ile ilgili seçeneğin checkbox'ını işaretliyoruz. Bu aşamadan sonra liste yukarı kayacak ve aşağıda görülen ekran gelecektir.
FreeBSD-Language2.png
Bu ekranda "Continue with tr.iso9.q.kbd keymap" diyerek devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra sisteminiz için bir "hostname" tanımlanmasını isteyen aşağıdaki ekran gelecektir:
FreeBSD-Hostname.png
Sunucunuza ait alanadını belirleyip devam ettiğinizde aşağıdaki ekran gelecektir.
FreeBSD-SelectComponent.png
Yukarıdaki bu ekranda hangi sistem bileşenlerinin kurulmasını istediğinizi belirliyorsunuz. Ben genelde dökümanları, port ağacını -ve duruma göre kaynak kodların- kurulmasını belirtiyorum. Bu işlemin ardından kurulum diskinin bölümlemeleri ile ilgili aşağıdaki ekran gelecektir.
FreeBSD-DiskPartitions.png
Sisteminizde birden fazla disk olması durumunda bu ekrandan bir önce, kurulumun hangi diske yapılmasını istediğinizi soran bir başka ekran gelecektir. Diskinizi belirledikten sonra ise yukarıda görülen bu ekran ile karşılaşırsınız. Burada disk bölümlemesinin sistem tarafından otomatik olarak yapılmasını söyleyen "Guided" seçeneği üzerinden gideceğiz. -ki manual olarak ya da shell üzerinden doğrudan biçimleme daha gelişmiş konular olduğu için kurulumu karmaşıklaştırmamak için bu konulara girmiyoruz.- Disk bölümlemesinin guided yapılmasını söyledikten sonra aşağıda görülen ekran gelir:
FreeBSD-DiskPartitionsEntireDisk.png
Bu ekranda kurulum diskinin tamamının mı yoksa bir bölümünün mü kullanımasını istediğiniz sorulmaktadır. Biz tüm diski kullanarak kurulum yapacağımız için burada "Entire Disk" seçeneği üzerinden devam ediyoruz. Bundan sonra disk bölümlemesinin nasıl yapılacağını gösteren aşağıdaki ekran gelecektir.
FreeBSD-DiskPartitionsEntireDiskFinish.png
Görüldüğü gibi 20GB'lik disk ile ilgili bölümleme bilgileri verilmektedir. Bu ekrana "Finish" diyerek devam ediyoruz.
FreeBSD-DiskPartitionsEntireDiskCommit.png
Bir önceki ekrandan sonra disk bölümleme ile ilgili son ekran olan yukarıdaki ekran gelecektir. Burada da "Commit" seçeneği üzerinden değişikliklerin commit edilmesini söylüyoruz. Bu işlemin ardında da kurulum başlayacak ve süreci gösteren aşağıdaki ekran görüntülenecektir.
FreeBSD-Installation.png
Kurulum süreci donanımınızın gücü ile doğru orantılı olarak bir kaç dakika sürecek ve tamamlandıktan sonra Post Installation denilen işlemlerin yapılacağı bölüm başlayacaktır. Bu aşamada ilk iş root kullanıcısına bir şifre tanımlamaktır:
FreeBSD-SetPassword.png
Yukarıdaki bu ekranda root şifrenizi iki kez girmeniz istenecektir. Bu aşamada kendinize güçlü bir şifre belirlemeyi unutmayın. Sonrasında ise network ayarları ile ilgili aşağıdaki ilk ekran gelecektir:
FreeBSD-Network.png
Bu ekranda sisteminideki ağ arabirimleri listelenecek ve bağlantı ayarlarının hangi interface üzerinde yapılmasını istediğinizi seçmeniz istenecektir. Benim sistemimde tek bir ethernet olduğu için burada "em0" isimli birimi seçerek devam ediyorum ve aşağıdaki ekran geliyor.
FreeBSD-IPv4.png
Bu ekranda IPv4 tanımlamalarını yapmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Biz elbette ip tanımlaması yapacağımız için "Yes" diyerek devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra ise ip atama işleminin DHCP'den yapılıp yapılmayacağını soran aşağıdaki ekran gelecektir.
FreeBSD-StaticIP.png
Networkünüzde bir DHCP sunucu olması ve ip tanımlamasını DHCP üzerinden yapmak istemeniz durumunda burada DHCP seçeneğininden gidebilirsiniz ancak ben static ip tanımlaması yaptığımdan dolayı burada "No" diyerek devam ediyorum; böylece aşağıda görülen IP tanımlama ekranı geliyor:
FreeBSD-StaticIP2.png
Yukarıdaki bu ekranda klasik olarak IP adresimizi, Netmask ve Gateway bilgilerimizi tanımlayarak devam ediyoruz. Sonrasında ise IPv6 tanımlaması yapıp yapmayacağımızı soran aşağıdaki ekran gelecektir.
FreeBSD-IPv6.png
Networkünüzde IPv6 kullanılmıyorsa bu ekranda "No" diyerek devam edebilirsiniz. Daha sonrasında, DNS tanımlamalarının yapılacağı aşağıdaki adres gelecektir.
FreeBSD-DNS.png
DNS adreslerinizi girdikten sonra -ki ben burada örnek olarak Google DNS'lerini verdim ancak Google DNS'lerini TR içerisinden kullanmak güvenli olmayabileceğinden başka DNS sunucuları kullanmanızı tavsiye ederim.- bu ekrana "OK" deyip devam ettiğinizde aşağıda görülen tarih ve zaman bilglierinin girileceği ekran gelecektir.
FreeBSD-Date.png
Benim sunucum Türkiye'de bulunduğundan ve TR'da UTC (Greenwich Mean Time) kullanmadığımızdan dolayı yukarıda görülen bu ekrana "No" diyerek lokal time belirleyeceğimi söylüyorum. Sonrasında da aşağıda görülen ekran geliyor:
FreeBSD-DateTime.png
Bu ekranda Eurpoe seçerek devam ediyoruz:
FreeBSD-DateTime2.png
Yukarıdaki bir sonra gelen ekranda ise "Turkey'i seçerek devam diyoruz. En sonda da aşağıdaki ekrana "Yes" diyerek tamamlıyoruz:
FreeBSD-DateTime3.png
Zaman ile ilgili işlemlerin ardından aşağıda görülen, hangi sistem servislerinin başlangıç sırasında çalıştırılmasını istediğinizi soran ekran gelecektir.
FreeBSD-Services.png
Bu ekranda ben öntanımlı gelen sshd ve dumpdev dışında bir de ntpd servisini seçerek devam ediyorum. Servislerle ilgili ekranın ardından sisteme bir kullanı ekleyip eklemek istemediğinizi soran aşağodaki ekran gelir:
FreeBSD-AddUser.png
FreeBSD sistemlerde ssh yapılandırmasında öntanımlı olarak root üzerinden sistem erişim yoktur. Bu nedenle her yeni kurulumda bir kullanıcı eklemek iyi bir fikirdir. Bu nedenle bu ekrana "Yes" diyoruz ve kullanıcı oluşturma işlemine başlıyoruz:
FreeBSD-AddUser2.png
Yukarıdaki kullanıcı ekleme ekranında sorulan sorularda dikkat etmeniz gereken önemli bir konu bulunuyor. Oluşturduğunuz kullanıcının SSH üzerinden bağlanarak root olabilmesi için "wheel" isimli gruba dahil olması gerekmektedir. Yukarıdaki resimde de kullanıcıyı wheel grubuna dahil ettiğimiz görülmektedir. Kullanıcı tanımlamanızı yaptıktan sonra aşağıdaki Final Yapılandırma ekranı gelecektir:
FreeBSD-InstallationFinish.png
Biz tüm öntanımlı yapılamdırma işlemlerini hallettiğimiz için bu ekranda "Exit" diyeceğiz. Bundan sonrasında ise aşağıda görülen ekran gelecektir:
FreeBSD-InstallationFinish2.png
Bu ekranda ise son olarak shell'e düşüp manual herhangi bir yapılandırma yapmak isteyip istemediğimiz sorulacaktır. Buna da "No" diyerek devam ediyoruz. Böylece kurulum tamamlanacak ve sistemi reboot etmenizi isteyen aşağıdaki ekran görüntülenecektir.
FreeBSD-InstallationReboot.png
Kurulum medyasını çıkardıktan sonra, Reboot dediğinizde sisteminiz yeniden başlatılacak ve FreeBSD kullanıma hazır hale gelecektir.

[VİDEOLU ANLATIM]

<font size="3"><span style="font-family:arial black;">

FAMP KURULUMUNU'DA VEREYİM SİZE ARKADAŞLAR

[h=2]1. MySQL kurulumu ;
freebsd9.png
</a>[/h] FAMP kurulumu anlatımım, bu anlatımda FreeBSD 10.1 üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Öncekilere nazaran biraz daha farklılıkları vardır.
( apache24, mod_php5, mysql55-client mysql55-server, php5, php5-extensions, phpMyAdmin )

Öncelikle MySql kurulu değilse kurun, kuruluysa bu adımı geçin.
Ayrıca MySql yerine MariaDB de kurabilirsiniz, konusu geçmişti.
# pkg install mysql55-client mysql55-server# echo 'mysql_enable="YES"' &gt;&gt; /etc/rc.conf# service mysql-server onestartMySQL şifresi belirleyin.!!
# rehash
# mysqladmin -uroot password mysql_şifreni_yaz
# service mysql-server onestop ; service mysql-server onestart
[h=2]2. Apache Kurulumu ;[/h]# pkg install apache24# echo 'apache24_enable="YES"' &gt;&gt; /etc/rc.conf/usr/local/etc/apache24/httpd.conf Bul

#ServerName
+ Altına ekle
Servername 127.0.0.1

Bul
DirectoryIndex index.html

+ Altına ekle
DirectoryIndex index.php index.html

&lt;FilesMatch “\.php$&gt;
SetHandler application/x-httpd-php
&lt;FilesMatch “\.phps$&gt;
SetHandler application/x-httpd-php-source

[h=2]3. phpMyAdmin ve php5 kurulumu ;[/h]# pkg install phpMyAdmin php5-mysql php5-extensions mod_php5Devam
ln -s /usr/local/www/phpMyAdmin/ /usr/local/www/apache24/data/
cd /usr/local/www/phpMyAdmin/
rm config.inc.php
cp -a config.sample.inc.php config.inc.php
mkdir config ; chmod o+rw config
cp -a config.inc.php config/ ; chmod o+w config/config.inc.php
rm config.inc.php
cp -a config/config.inc.php . ; chmod o-rw config.inc.php ; rm -rf config
chmod 775 config.inc.php
service apache24 onerestart ; service mysql-server onerestartArtık phpMyAdminin arayüzünü görebilmeniz lazımdır.

/usr/local/etc/apache24/extra/httpd-languages.conf

+ En altına ekle
AddDefaultCharset On

[h=2]Bazı ipuçları ;[/h]* MySql şifre resetleme ;
/etc/rc.conf a bu satırı ekleyin (işlem bitince silin veya önüne # getirin)

mysql_args="skip-grant-tables skip-networking"Devam
mysql -u root mysql
UPDATE user SET password=PASSWORD('yeni_şifreni_yaz') WHERE user='root';
FLUSH PRIVILEGES;
quit
service mysql-server onestop ; service mysql-server onestart
* MySQLe Türkçe UTF-8 desteği vermek ;
# cp /usr/local/share/mysql/my-huge.cnf /usr/local/etc/my.cnfDosyayı root ile açın &gt;&gt; /usr/local/etc/my.cnf

[mysqld] bölümünde gelen ilk boş yere aşağıdakileri ekleyin..
character-set-server=utf8

collation-server=utf8_general_ci
Devam..
# service mysql-server onestart*** Sorun yaşarsanız MySQL şifrenizi resetlemek gerekebilir.

* Apache Mod_rewrite ;
/usr/local/etc/apache24/httpd.conf

Bul
AllowOverride None

+ Değiştir
AllowOverride All

Bul (diyezi # kaldır)
#LoadModule rewrite_module libexec/apache24/mod_rewrite.so

+ Değiştir
LoadModule rewrite_module libexec/apache24/mod_rewrite.so

* Public_html ; (sanal dizin)
Örn: ev dizinine veya başka bir yerde olabilir, public_html diye bir dizin açılır.
% mkdir public_html
# ln -s /home/kul_adı/public_html /usr/local/www/apache24/data/yazma izni içinde
# chmod -R 777 /home/kul_adı/public_htmlAdres satırı böyle olunca public_html içindesiniz

* PhpMyAdmin de İçe aktar boyutunu artırmak ;
php.ini oluştur.
# cp /usr/local/etc/php.ini-production /usr/local/etc/php.ini/usr/local/etc/php.ini açın ve ilgili satırları/rakamları düzenleyin.

upload_max_filesize = 40M
post_max_size = 50M
Devam ..
# service apache24 restart ; service mysql-server restartİşlem sonrası PhpMyAdmin içe aktar 40MB olacaktır.

FREEBSD 10.0 Kurulumu ve Yapılandırması [VİDEOLU RESİMLİ ANLATIM]

Metin2Lobby olarak size özel hazırladığımız bu rehberde, FreeBSD 10.0 işletim sisteminin kurulumundan yapılandırılmasına kadar olan tüm adımları hem görsel hem de video destekli olarak anlatıyoruz. Metin2 sunucularınızın daha stabil ve güvenli bir altyapıya kavuşması için FreeBSD tercih edilmektedir. Bu rehber sayesinde FreeBSD 10.0 sürümü ile nasıl bir sunucu kurulumu yapacağınızı adım adım öğreneceksiniz.

FreeBSD Nedir?
FreeBSD, açık kaynak kodlu, Unix tabanlı bir işletim sistemidir. Özellikle sunucu tarafında yüksek performans, kararlılık ve güvenlik sunmasıyla bilinir. Metin2 gibi oyun sunucularının barındırılması için ideal bir platformdur. FreeBSD sayesinde sistem kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanabilir. Ayrıca güçlü ağ özellikleri ve gelişmiş jail sistemi sayesinde güvenli sanallaştırma yapılabilir.

FreeBSD 10.0 Sürümüne Neden Odaklanıyoruz?
FreeBSD 10.0, 2013 yılında piyasaya sürülmüş ve önemli yenilikler getirmiştir. Özellikle ZFS dosya sistemi desteği, gelişmiş ağ yapılandırması ve jail sistemi sayesinde Metin2 gibi oyun sunucuları için ideal bir seçimdir. Bu sürüm ile birlikte clang derleyici kullanılmaya başlanmış ve performans artırılmıştır.

FreeBSD 10.0 Kurulum Adımları:

Adım 1: ISO Dosyasını İndirin
FreeBSD 10.0 sürümünü resmi web sitesinden indirin. ISO dosyasını bir USB belleğe yazarak kurulum medyasını oluşturun. Bu işlem için Rufus veya benzeri yazılımlar kullanılabilir.

Adım 2: Boot Edin
USB bellek üzerinden bilgisayarı başlatın. Kurulum menüsünden Install seçeneğini seçin.

Adım 3: Dil Seçimi
İlk olarak dil seçimi yapmanız istenir. Türkçe dil desteği sınırlı olduğundan İngilizce seçmeniz önerilir.

Adım 4: Disk Bölümleme
Disk bölümleme sırasında GPT veya MBR seçimi yapabilirsiniz. ZFS dosya sistemi kullanmak istiyorsanız GPT önerilir.

Adım 5: Root Parolası Ayarlama
Root kullanıcısı için güçlü bir parola belirleyin. Bu parola sistem yönetimi için önemlidir.

Adım 6: Kullanıcı Oluşturma
Yönetici olmayan bir kullanıcı oluşturun. Bu kullanıcı ile günlük işlemler yapılabilir.

Adım 7: Ağ Ayarları
DHCP veya statik IP ayarlaması yapabilirsiniz. Metin2 sunucusu için statik IP kullanmanız önerilir.

Adım 8: Zaman Dilimi ve Saat Ayarı
Doğru saat ayarı önemlidir. NTP servisini etkinleştirmeniz önerilir.

Adım 9: Paket Yöneticisi Ayarları
FreeBSD’de pkg paket yöneticisi kullanılır. Gerekli temel paketlerin kurulmasını sağlayın.

FreeBSD 10.0 Yapılandırma:

1. SSH Servisini Etkinleştirin

Kod:
[B]sysrc sshd_enable=YES[/B]

2. Güvenlik Duvarı (PF) Yapılandırması
Kod:
[B]sysrc pf_enable=YES[/B]

3. Jail Sistemi Kurulumu
Jail sistemi sayesinde farklı uygulamaları izole edebilirsiniz. Metin2 sunucunuzu jail ortamında çalıştırmak sistemin güvenliğini artıracaktır.

Metin2 Sunucusu İçin Gerekli Paketler:
gcc, boost, mysql/mariadb, python, bash gibi paketlerin kurulması gerekir. Bunlar için ports veya pkg kullanılabilir.

FreeBSD 10.0 ile Metin2 Sunucu Performansı
FreeBSD’nin sunduğu kernel optimizasyonları sayesinde Metin2 sunucularınız daha hızlı ve kararlı çalışacaktır. Ayrıca ZFS ile veri bütünlüğü sağlanır. Jail sistemi sayesinde farklı sunucu yapılarını aynı sistemde güvenli bir şekilde barındırabilirsiniz.

Sonuç
FreeBSD 10.0 kurulumu ve yapılandırması, özellikle Metin2 gibi oyun sunucuları için oldukça avantajlıdır. Doğru yapılandırıldığında daha yüksek güvenlik, kararlılık ve performans sunar. Bu rehber sayesinde FreeBSD’yi profesyonel seviyede kullanmaya başlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve destek için Metin2Lobby sitemizi takip edin.

FREEBSD 10.0 Installation and Configuration [WITH VIDEO AND PICTURES]

In this guide specially prepared by Metin2Lobby, we explain step-by-step how to install and configure the FreeBSD 10.0 operating system with visual and video support. FreeBSD is often preferred for achieving more stable and secure infrastructure for your Metin2 servers. With this guide, you will learn how to set up a server with FreeBSD 10.0 in detail.

What is FreeBSD?
FreeBSD is an open-source, Unix-based operating system. It is known for its high performance, stability, and security, especially on the server side. It is an ideal platform for hosting games like Metin2. With FreeBSD, system resources can be used more efficiently. Moreover, with its powerful networking features and advanced jail system, secure virtualization can be achieved.

Why Focus on FreeBSD 10.0?
FreeBSD 10.0 was released in 2013 and introduced significant updates. Particularly with ZFS file system support, improved network configuration, and the jail system, it became an ideal choice for game servers like Metin2. With this release, the clang compiler began to be used, increasing performance.

FreeBSD 10.0 Installation Steps:

Step 1: Download the ISO File
Download the FreeBSD 10.0 version from the official website. Create an installation medium by writing the ISO file to a USB drive using tools like Rufus.

Step 2: Boot
Start the computer via the USB drive. Choose the Install option from the installation menu.

Step 3: Language Selection
You will be asked to select a language first. Since Turkish support is limited, it is recommended to choose English.

Step 4: Disk Partitioning
During disk partitioning, you can choose between GPT or MBR. If you want to use the ZFS file system, GPT is recommended.

Step 5: Set Root Password
Set a strong password for the root user. This password is important for system administration.

Step 6: Create User
Create a non-administrator user. This user can be used for daily operations.

Step 7: Network Settings
You can set either DHCP or static IP. For a Metin2 server, using a static IP is recommended.

Step 8: Time Zone and Clock Settings
Correct clock settings are important. It is recommended to enable the NTP service.

Step 9: Package Manager Settings
FreeBSD uses the pkg package manager. Ensure that essential packages are installed.

Configuring FreeBSD 10.0:

1. Enable SSH Service

Kod:
[B]sysrc sshd_enable=YES[/B]

2. Firewall (PF) Configuration
Kod:
[B]sysrc pf_enable=YES[/B]

3. Setting Up Jail System
With the jail system, you can isolate different applications. Running your Metin2 server in a jail environment increases the security of the system.

Packages Required for Metin2 Server:
Packages such as gcc, boost, mysql/mariadb, python, bash need to be installed. You can use ports or pkg for these installations.

Metin2 Server Performance with FreeBSD 10.0
Thanks to kernel optimizations provided by FreeBSD, your Metin2 servers will run faster and more stably. Additionally, ZFS ensures data integrity. With the Jail system, you can securely host different server configurations on the same system.

Conclusion
Installing and configuring FreeBSD 10.0 is highly advantageous, especially for game servers like Metin2. When properly configured, it provides higher security, stability, and performance. With this guide, you can start using FreeBSD at a professional level. Follow our site Metin2Lobby for more information and support.

Şuan Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam : 0, Üye : 0, Misafir : 0)