Hayırlı forumlar.
Daha önce verildi mi bilmiyorum, ben bi yerde verildiğini gördüm, oda düzensiz bi şekilde verilmişti. Bende kendim düzenledim şekil olarak ve paylaşıyorum.
Not : Yaptığım basit şey için rep isteyecek değilim, sadece bir yorum atmanızdır.
Girişteki Görünüm :
Şuanki resimde server ismim görünüyor, puttyde nasıl gördüğünü göstermek için resim aldım, ama sizin ekleyeceğiniz dosyada öyle bir isim yazmaz merak etmeyin.
Daha önce verildi mi bilmiyorum, ben bi yerde verildiğini gördüm, oda düzensiz bi şekilde verilmişti. Bende kendim düzenledim şekil olarak ve paylaşıyorum.
Not : Yaptığım basit şey için rep isteyecek değilim, sadece bir yorum atmanızdır.
Girişteki Görünüm :
Şuanki resimde server ismim görünüyor, puttyde nasıl gördüğünü göstermek için resim aldım, ama sizin ekleyeceğiniz dosyada öyle bir isim yazmaz merak etmeyin.
NASIL EKLEYECEĞİM ? DİYENLERE :
İndirdiğiniz dosyayı filezillanıza girdikten sonra /etc bölümüne atın ve putty inize girin, yapacağınız tek işlem budur.
DOSYA TC :
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için üye olmalısınız!
Giriş yap veya üye ol.
Virüs Total :
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için üye olmalısınız!
Giriş yap veya üye ol.
Putty (SSH) Girişi ve MOTD Ayyıldız Görüntüsü ile Metin2 Lobby'de Sunucu Yönetimi
Metin2 Lobby olarak sunucu yönetimi, güvenlik ve kullanıcı deneyimi açısından gelişmiş yöntemlere ihtiyaç duyar. Özellikle Metin2 server geliştiricileri ya da sistem yöneticileri, SSH üzerinden sunucularına erişim sağlarken hem güvenlik hem de estetik açısından bazı kişiselleştirmeler yapabilirler. Bu makalede Putty aracılığıyla SSH bağlantısı kurulması ve giriş yapıldığında MOTD (Message of The Day) alanına özel bir Ayyıldız logosunun nasıl yerleştirileceği detaylı şekilde ele alınacaktır.
SSH Nedir?
SSH (Secure Shell), uzaktan sunuculara güvenli şekilde erişim sağlamak için kullanılan bir protokoldür. Metin2 lobby gibi oyun sunucularında, sistem ayarlarını düzenlemek, logları kontrol etmek veya paket güncellemeleri gerçekleştirmek için SSH oldukça yaygın bir yöntemdir. Putty ise Windows tabanlı makinelerden SSH ile bağlantı kurmamızı sağlayan ücretsiz bir istemci uygulamadır.
Putty Kullanımı
Putty’yi indirdikten sonra, IP adresi ve port bilgisi girilerek sunucuya bağlantı sağlanabilir. Bağlantı türü olarak SSH seçilmeli, daha sonra Open butonuna basılarak terminal ekranı açılmalıdır. Burada kullanıcı adı ve şifre girilerek sunucuya giriş yapılır. Bu aşamada, giriş mesajınızın (MOTD) dikkat çekici ve markalı olması, profesyonellik algısını artırır.
MOTD Nedir?
MOTD (Message of The Day), kullanıcı SSH ile giriş yaptığında karşılaştığı ilk mesajdır. Bu mesaj, sistem yöneticilerin sunucu hakkında bilgi vermek, duyuru yapmak veya sadece estetik bir görünüm sağlamak için kullanılır. Metin2 lobby kullanıcıları için bu alanı doğru şekilde tasarlamak, sunucunuzun güvenilirliğini artırabilir.
MOTD'a Ayyıldız Logosu Ekleme
MOTD'ı kişiselleştirmek için terminalde ASCII art teknikleri kullanılabilir. Ayyıldız (Yıldız ve hilal) gibi milli semboller, sunucunuzun Türkiye kökenli olduğunu vurgulamak için idealdir. Bu logo, /etc/motd dosyasına özel karakterlerle yazılabilir veya bir script yardımıyla terminal açıldığında otomatik olarak ekrana getirilebilir. Bu işlem için root yetkisi gerekir.
Güvenlik Uyarısı
MOTD alanına logo yerleştirirken, komut injection gibi güvenlik açıklarına dikkat edilmelidir. Sadece sabit metin ve ASCII karakterler kullanılmalı, kullanıcıdan gelen veriler MOTD’da doğrudan kullanılmamalıdır. Ayrıca, MOTD dosyası root tarafından korunmalı ve yetkisiz değişiklikler engellenmelidir.
Metin2 Sunucusu İçin Faydalı MOTD İçerikleri
MOTD mesajı sadece görsel değil, aynı zamanda faydalı bilgiler de içerebilir. Örneğin:
- Sunucu sürümü
- Toplam aktif oyuncu sayısı
- Son güncelleme tarihi
- Güvenlik uyarıları
- Yardım komutları
Bu bilgiler, sistem yöneticisinin kontrolünü kolaylaştırır ve sunucuya bağlanan kullanıcıya hızlı bilgi verir.
Terminal Renklendirme ve Font Seçimi
Putty üzerinde yazı tipi ve renk ayarları yapılabilir. Renkli bir MOTD, terminalde daha dikkat çekici olur. ASCII logolar için 'DejaVu Sans Mono' gibi sabit genişlikli fontlar önerilir. Renk kodları terminalde doğru görüntülenecek şekilde ayarlanmalıdır.
Örnek MOTD Ayarı[/COORD]
Aşağıda örnek bir MOTD içeriği verilmiştir:
===========================================
_ _ _ _ _ _ _ _ _
/ \ / \ / \ / \ / \ / \ / \ / \ / \
( A | Y | Y | I | L | D | I | Z | )
\_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/
Hoş geldiniz! Metin2 Lobby Sunucusu
Aktif Oyuncular: 150
Son Güncelleme: 2025-04-05
Sonuç
SSH üzerinden Putty ile bağlanırken MOTD alanına yerleştirdiğiniz Ayyıldız logolu özel mesaj, hem sistem güvenilirliğinizi artırır hem de marka bilinirliği kazandırır. Metin2 lobby sunucularında, özellikle PvP sunucularda, bu tür küçük ama etkili detaylar kullanıcı memnuniyetini artırır. Terminal üzerinde doğru biçimde renk, logo ve bilgi kullanımı, profesyonel bir sunucu imajı oluşturur.
Putty (SSH) Login and MOTD Star Image for Server Management on Metin2 Lobby
Managing servers like Metin2 Lobby requires advanced methods for security and user experience. Particularly, Metin2 server developers or system administrators can personalize their secure shell access via SSH by adding aesthetic and functional enhancements. This article explains how to establish an SSH connection through Putty and set up a custom star image in the MOTD (Message of The Day) area upon login.
What is SSH?
SSH (Secure Shell) is a protocol used to securely access remote servers. On game servers such as Metin2 Lobby, SSH is commonly used to adjust system settings, monitor logs, or perform package updates. Putty is a free client application that allows SSH connections from Windows-based machines.
Using Putty
After downloading Putty, enter the IP address and port information to connect to the server. Ensure SSH is selected as the connection type and click Open to launch the terminal window. Enter your username and password to log into the server. At this stage, making your login message (MOTD) eye-catching and branded increases the perception of professionalism.
What is MOTD?
MOTD (Message of The Day) is the first message users see after logging in via SSH. System administrators use it to share server information, announcements, or simply to create an aesthetic impression. For Metin2 Lobby users, properly designing this area can enhance the perceived trustworthiness of your server.
Adding a Star Logo to MOTD
To customize MOTD, ASCII art techniques can be used within the terminal. National symbols like the Turkish star and crescent can emphasize the Turkish origin of your server. This logo can be written into the /etc/motd file with special characters or displayed automatically upon terminal launch using a script. Root privileges are required for this operation.
Security Warning
When placing a logo in the MOTD field, be cautious about potential security vulnerabilities like command injection. Only static text and ASCII characters should be used; user-provided input must not be directly placed in the MOTD. Additionally, the MOTD file should be protected by root privileges to prevent unauthorized modifications.
Useful MOTD Content for Metin2 Servers
The MOTD message can include not only visual elements but also useful information, such as:
- Server version
- Total active players
- Last update date
- Security alerts
- Help commands
Such details make it easier for system administrators to manage the server and provide quick information to connecting users.
Coloring and Font Selection for Terminal
Font and color settings can be adjusted in Putty. A colorful MOTD will stand out more in the terminal. Fixed-width fonts like 'DejaVu Sans Mono' are recommended for ASCII logos. Color codes must be configured to display correctly in the terminal.
Example MOTD Setup
Here is an example MOTD content:
_ _ _ _ _ _ _ _ _
/ \ / \ / \ / \ / \ / \ / \ / \ / \
( S | T | A | R | L | O | G | O | )
\_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/ \_/
Welcome! Metin2 Lobby Server
Active Players: 150
Last Update: 2025-04-05
Conclusion
Adding a star-logoed custom message to the MOTD field when connecting via SSH with Putty enhances both system reliability and brand recognition. On Metin2 Lobby servers, especially PvP ones, such small yet impactful details increase user satisfaction. Proper use of colors, logos, and information in the terminal creates a professional server image.