Vmware pro üzerine Freebsd 11 kurulumu ve metin2 konfigürasyonu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 59

Admin

Metin2Lobby
Yönetici
Founder
Ticaret : 1 / 0 / 0
Merhaba arkadaşlar,

Bu konuda sizlere vmware üzerine freebsd güncel sürüm kurulumunu ve metin2 çalıştırmak için gerekli konfigürasyonları göstereceğim.

Neden vmware?
Çünkü yönetimi ve stabilitesi virtualboxtan daha iyi.

Nereden indirelim?
Buradan ->

Neden güncel Freebsd?
Bir işletim sisteminde önemli olan güncellik ve güvenliktir. Çoğu kişi freebsd 9.2 kullanıyor ki freebsd takımı 9.2 desteği neredeyse 5 sene önce kesmişti. Güncel sürüm kullanmanın avantajı hız ve güvenliğin yanı sıra kurulan programların güncelliğini de yanında getiriyor.

Örnek vermek gerekirse çoğu kişi hala ne yazık ki mysql 5.5 sürümünü kullanıyor. Şuan ki güncel sürüm ise mysql 8.0.

Güncel Freebsd nereden bulacağız?

Çok basit buradan ->

32 bit makine kullanıyorsanız i386, 64 bit makine kullanıyorsanız amd64 sürümünü indirebilirsiniz.
Ya kardeşim ben 64 bit makineye i386 kuramazmıyım? kurabilirsin tabi ki ama bir bardağı yarım yarım doldurup içmek var birde tam doldurup içmek var hangisi daha hızlı? tabiki tam doldurup içmek.

---not düzenleyeceğim...
Vmware Pro Üzerine FreeBSD 11 Kurulumu ve Metin2 Konfigürasyonu

Giriş
Metin2 sunucuları için FreeBSD işletim sistemi, yüksek performans, güvenlik ve kararlılık açısından tercih edilmektedir. Bu rehberde VMware Workstation Pro üzerinde FreeBSD 11 kurulumunu adım adım gerçekleştirecek ve ardından Metin2 sunucu yapılandırmasını yapacağız. FreeBSD, özellikle Metin2 gibi oyun sunucularının barındırılması için idealdir çünkü güçlü ağ destekleri, düşük kaynak tüketimi ve gelişmiş güvenlik özellikleri sunar.

FreeBSD 11 Nedir ve Neden Tercih Edilir?
FreeBSD, açık kaynak kodlu UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. Özellikle sunucu tarafında tercih edilir çünkü stabilitesi, güvenlik modülleri ve port sistemi sayesinde yazılımlar kolayca derlenebilir ve yönetilebilir. Metin2 geliştiricileri için FreeBSD, hem derleme sürecinde hem de sunucu çalıştırma aşamasında avantaj sağlar.

Adım 1: VMware Pro Ortamının Hazırlanması
Öncelikle VMware Workstation Pro yüklü olmalıdır. Yeni bir sanal makine oluşturmak için aşağıdaki ayarları öneririz:
- İşletim sistemi: FreeBSD 64-bit
- RAM: Minimum 4GB, önerilen 8GB
- Disk boyutu: Minimum 20 GB

Adım 2: FreeBSD 11 ISO Dosyasının Hazırlanması
FreeBSD 11.4 veya son sürüm ISO dosyasını resmi siteden indirin. VMware sanal makinenize ISO olarak bağlayın ve başlatın. Kurulum sırasında dil ve saat dilimi ayarlarını doğru seçmeniz önemlidir.

Adım 3: Kurulum Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurulum sırasında disk bölümleme işlemini dikkatli yapın. GPT kullanmanız önerilir. Root parolasını güvenli bir şekilde belirleyin. Kullanıcı hesabı oluştururken güçlü şifre seçimi önemlidir. Ayrıca SSH servisinin kurulum sırasında aktif edilmesi, uzaktan erişim için faydalı olacaktır.

Adım 4: FreeBSD 11 İlk Yapılandırma
Kurulum tamamlandıktan sonra temel yapılandırmaları yapmalısınız:
- Ağ yapılandırması (DHCP veya statik IP)
- Paket güncellemesi: freebsd-update fetch install
- Port yapılandırması: /usr/ports dizini üzerinden gerekli paketler yüklenir.

Uyarı: FreeBSD 11 artık end-of-life olmuştur. Ancak hala bazı eski Metin2 sunucuları için uyumlu olduğu için tercih edilebilir. Yeni projeler için FreeBSD 13 veya 14 önerilir.

Metin2 Sunucusu İçin FreeBSD 11 Hazırlığı
Metin2 sunucu dosyalarının derlenmesi için bazı geliştirici araçlarına ihtiyaç vardır. Aşağıdaki paketleri kurmalısınız:
- gcc, clang, boost, mysql57-server, python2
Port sistemi aracılığıyla kolayca kurulum yapabilirsiniz. Örnek komut: cd /usr/ports/devel/gcc && make install clean

Metin2 Derleme ve Yapılandırma
Derleme işlemi için GCC veya Clang derleyicileri kullanılabilir. FreeBSD üzerinde boost kütüphanesinin doğru şekilde derlenmesi önemlidir. Ayrıca MariaDB veya MySQL veritabanı kurulmalı ve Metin2 veritabanı import edilmelidir. Auth, Game ve DB sunucuları yapılandırıldıktan sonra test edilmelidir.

Sunucu Güvenliği ve PF Firewall
FreeBSD’de varsayılan olarak bulunan pf firewall sistemi sayesinde sunucu güvenliği artırılabilir. Giriş ve çıkış bağlantıları filtrelenmeli, sadece gerekli portlar açık bırakılmalıdır. Örneğin: 3759 (auth), 13000 (game), 5555 (web) portları dışarıdan erişime açılabilir.

Sonuç
VMware Pro üzerinde FreeBSD 11 kurulumu ve Metin2 yapılandırması oldukça kararlı ve güvenli bir sunucu ortamı sağlar. FreeBSD’in sunduğu güçlü alt yapı ile Metin2 sunucularınız daha hızlı ve daha az sorunla çalışacaktır. Daha fazla bilgi için Metin2Lobby sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Installing FreeBSD 11 on VMware Pro and Configuring Metin2

Introduction
FreeBSD operating system is preferred for Metin2 servers due to its high performance, security, and stability. In this guide, we will perform the installation of FreeBSD 11 step-by-step on VMware Workstation Pro and then configure the Metin2 server. FreeBSD is ideal for hosting games like Metin2 because it provides strong network support, low resource consumption, and advanced security features.

What is FreeBSD 11 and Why is it Preferred?
FreeBSD is an open-source, UNIX-based operating system. It is particularly favored on the server side because its stability, security modules, and ports system allow software to be easily compiled and managed. For Metin2 developers, FreeBSD offers advantages during both the compilation process and the server running phase.

Step 1: Preparing the VMware Pro Environment
Firstly, VMware Workstation Pro must be installed. To create a new virtual machine, we recommend the following settings:
- Operating System: FreeBSD 64-bit
- RAM: Minimum 4GB, recommended 8GB
- Disk Size: Minimum 20 GB

Step 2: Preparing the FreeBSD 11 ISO File
Download the FreeBSD 11.4 or latest version ISO file from the official site. Attach it as an ISO to your VMware virtual machine and start it. During the installation, it is important to correctly select language and timezone settings.

Step 3: Important Considerations During Installation
Be careful during the disk partitioning process. Using GPT is recommended. Set a secure root password. When creating a user account, choosing a strong password is important. Additionally, enabling the SSH service during installation will be useful for remote access.

Step 4: Initial Configuration of FreeBSD 11
After the installation is complete, you should perform basic configurations:
- Network configuration (DHCP or static IP)
- Package update: freebsd-update fetch install
- Ports configuration: Required packages can be installed via the /usr/ports directory.

Warning: FreeBSD 11 has reached end-of-life. However, it may still be preferred for some older Metin2 servers due to compatibility. For new projects, FreeBSD 13 or 14 is recommended.

Preparing FreeBSD 11 for Metin2 Server
To compile Metin2 server files, certain developer tools are required. You should install the following packages:
- gcc, clang, boost, mysql57-server, python2
You can easily install these through the ports system. Example command: cd /usr/ports/devel/gcc && make install clean

Compiling and Configuring Metin2
GCC or Clang compilers can be used for the compilation process. Correctly compiling the boost library on FreeBSD is crucial. Additionally, a MariaDB or MySQL database must be installed and the Metin2 database imported. After configuring the Auth, Game, and DB servers, they should be tested.

Server Security and PF Firewall
The default pf firewall system available in FreeBSD can enhance server security. Incoming and outgoing connections should be filtered, and only necessary ports left open. For example, ports such as 3759 (auth), 13000 (game), and 5555 (web) can be opened for external access.

Conclusion
Installing FreeBSD 11 on VMware Pro and configuring Metin2 provides a stable and secure server environment. With the robust infrastructure provided by FreeBSD, your Metin2 servers will run faster and with fewer issues. For more information, visit Metin2Lobby.

Şuan Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam : 0, Üye : 0, Misafir : 0)